Inici Centre Productes Informació Contacte

Les vacunes

Les vacunes actuen de manera preventiva per reduir el risc d’infecció de determinades malalties.

Per què vacunem?

Les vacunes provoquen una resposta del sistema immune que prepara l’organisme per que es defengui millor en cas d’infecció per agents patògens. Cap vacuna protegeix al 100%, però un bon protocol de vacunació augmenta la seva eficàcia.

Si el teu animal està ben vacunat,
el teu animal està protegit

Per quines malalties vacunem?

Gos
Brom (moquillo), Parvovirus, Hepatitis infecciosa, leptospira, ràbia, leishmània (novetat febrer 2017!!)
Es recomana realitzar un test de detecció de leishmània almenys 1 vegada al l’any ja que pot ser asimptomàtica
durant molt temps. La ràbia no es obligatoria a Catalunya, però des del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona es recomana la seva vacuna. Si heu de viatjar, almenys 3 setmanes abans cal vacunar d'aquesta malaltia.

Gat
Panleucopènia, rinotraqueitis, calicivirus, leucèmia, peritonitis infecciosa, herpesvirus.
És espcialment important vacunar tots els gats que tenen accés al carrer contra la leucèmia felina. Aquesta malaltia és mortal un cop l'animal d'infecta, però cal contacte directe amb altres gats infectats. Es recomana realitzar un test de leucèmia felina i immunodeficiència abans de vacunar per aquestes malalties,
i de manera preventiva periòdicament.

Amb quina pauta vacunem?

En funció de l’edat, raça, estil de vida, durada de protecció de cada vacuna....el veterinari establirà el protocol més adequat per les malalties de més risc en cada cas.

CADELLS: Actualment ja no vacunem a tots els gossos amb la mateixa pauta. Cada gos és diferent, té unes necessitats diferents  i viu en condicions i entorn diferents. En cadells ens basem en un principi bàsic, cal que la darrera vacuna sigui a les setze setmanes d'edat (gairebé als 4 mesos), que és el moment on la vacuna implantada es considera que no interfereix amb la immunitat que transmet la mare. Prèviament es vacuna més o menys segons cada cas. 

-Com puc saber si el meu animal està ben vacunat?


Gos:
 • La darrera vacuna del cadell és a les 16 setmanes.
 • La Leishmania es recomanen vacnuar a partir dels sis mesos d'edat.
 • La ràbia no és obligatòria (a Catalunya), però si altament recomanable vacunar.
 • Cal revacunar a l'any d'edat el teu animal i des d'aquest moment es revacuna anualment, on intercalem vacunes segons durin més o menys temps.No cal vacunar de tot cada vegada.
Gat:
 • És molt important vacunar al teu gat a partir dels 2 mesos, en especial si surt o es pot escapar al carrer. Acabem la vacunació a les 16 setmanes.
 • Si el gat és orfe i sabem que no ha près calostre, no ha mamat llet materna, aleshores podem vacunar abans.
 • Cal revacunar a l'any d'edat i després depenent de les vacunes, si surt al carrer o té contacte amb gats que surten es vacuna anualment o cada més temps.
Actualment tenim una guia de bones pràctiques en vacunes internacionals de la WSAVA, on s'estableixen els criteris idònis de vacunació. Aquestes guies responen a efectivitat de les vacunes, no a legislació com passa en el cas de la vacuna de la ràbia.

I si no vacunem?

El precentatge de problemes originats amb la vacunació és extremadament baix. Tenim molts gossos amb malalties víriques i són una font de contagi real. Cada any perdem cadells per no haver estat correctament vacunats.  En persones hi ha molt poc risc de contagi i encara que no estiguis vacunat, la probabilitat de que agafis una malaltia és baixa. En gats i gossos, per l'alt risc que suposa, vacunar és salvar la vida al teu animal.

En cas de tenir una preocupació especial pels efectes de les vacunes, no dubtis en demanar-nos consells, ja que podem adaptar la carrega vacnual al mínim recomanable en casos concrets.Recorda....
 • Per optimitzar l’eficàcia de la vacuna cal que la mascota estigui desparasitada correctament. Seria ideal venir abans de vacunar a desparasitar-la.
 • El vostre animal ha d’estar sà per a poder vacunar-lo
 • La medicina preventiva és clau per millorar la salut dels nostres animals i la de la nostra família
 • Si tens dubtes: pregunta'ns!


Montseny Veterinaris - 93 867 6351 -info@montsenyveterinaris.cat

Avís legal